Beroepings­commissie

26 januari 2024

Als beroepingscommissie krijgen we heel veel vragen over het beroepen van een nieuwe dominee voor onze gemeente. Daar zijn we erg blij mee. Het beroepingswerk leeft erg binnen de gemeente. Maar het beroepen is aan heel veel regels en termijnen gebonden. Daar willen we iets over vertellen. En er is een groot tekort aan predikanten. Er zijn veel gemeentes die zoeken en weinig dominees die beroepen kunnen worden.

De beroepingscommissie begint met de namen die u als gemeente doorgeeft. Van die dominees beluisteren we (heel veel) preken. Er zijn ook dominees die u niet noemt, maar die houden we ook in de gaten.

Daarna maken we een lijstje met dominees die we even nabellen, want niet alle dominees kunnen of willen weg uit hun gemeente. Van de dominees die wel de vrijmoedigheid hebben, kiezen we een aantal preken uit die we gaan beluisteren. Vervolgens kiezen we een dominee uit die we willen voordragen. Natuurlijk gaat de beroepingscommissie op bezoek bij de dominee die voorgedragen gaat worden.

Dan volgt een voordracht aan de kerkenraad die daar een week (of soms iets langer) over na mag denken. De kerkenraad neemt dan een besluit. Als dat besluit is afgekondigd dan is er nog een bezwaartermijn van 5 dagen. Daarna kan de beroepingsbrief bezorgd worden.

De beroepingsbrief wordt persoonlijk bezorgd door de voorzitters van de kerkenraad en de beroepingscommissie. Daarna heeft de dominee 3 weken om te beslissen. In die periode komt hij (met zijn gezin) kennismaken met de gemeente, dominee Stehouwer en de kerkenraad. Natuurlijk wordt ook de pastorie bezichtigd.

Dat hele proces duurt ongeveer 3 maanden en is, tot het moment dat de kerkenraad een besluit heeft genomen, heel erg vertrouwelijk. Daarom kunnen we niet heel veel zeggen. Maar we zijn u en jullie wel heel dankbaar voor het meeleven en het gebed. We hopen dat u en jullie dat vooral blijven doen.

De beroepingscommissie: Ada Geijtenbeek, Corieke Overvest, Greetje van den Dikkenberg, Wil Klomp, Gerard van de Weerd, Coen van de Wetering, Henk van der Veen


Meer informatie:
Pieter Verrips
033-2771161
scriba@hervormdscherpenzeel.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht