En de boer hij ploegde voort, maar hoe lang nog?

22 juli 2022

Zondag 10 juli hadden we met een paar ouderlingen een gesprek met de agrariŽrs uit onze gemeente. Dit gesprek had vooral een pastorale insteek. We wilden weten hoe de boeren er zelf in stonden, hoe ze dit allemaal beleefden.

De kerkenraadszaal in Philalethes zal bomvol. Dat geeft wel aan dat het leeft. En het verhaal werd al snel duidelijk. De regering draagt de agrarische sector op de stikstofuitstoot te verminderen en dat moeten ze vervolgens zelf maar verder uitzoeken. Verschillende keren hoorden we dat er geen perspectief wordt gegeven, je weet niet waar je aan toe bent. Daarbij komt ook nog eens dat verschillende maatregelen die eerder genomen zijn, later weer veranderd worden. Dat geeft niet echt een beeld van een betrouwbare overheid. Om razend van te worden. En dat zijn sommigen ook. Overigens was daar in het gesprek niet zoveel van te merken. Wel werd duidelijk uitgesproken dat deze houding vanuit de overheid een gevoel van machteloosheid geeft. Het voelt zo onrechtvaardig en pijnlijk. Vooral ook omdat er naar hun idee geen gesprek meer mogelijk lijkt met de overheid. Ook de boeren snappen wel dat er wat gedaan moet worden. Maar als er dan ideeŽn worden voorgesteld, worden ze afgewezen. Alsof er een heel andere agenda is. En daar heeft menig boer ook wel zo zijn of haar ideeŽn over.

Tot slot van de bijeenkomst vertelde een jonge boer dat ze natuurlijk wel moeten oppassen niet in een soort slachtofferrol te gaan zitten. Hij hield alle agrariŽrs een eerlijke spiegel voor om niet met de hakken in het zand het gesprek te voeren. Dat was wel eerlijk. En wat zou het mooi zijn als er in de samenleving wat meer wederzijds begrip zou zijn. Als er om te beginnen gewoon eens naar elkaar geluisterd zou worden. Daar zou al heel wat mee gewonnen zijn. We zijn er zondagmorgen maar op kleine schaal mee begonnen. Allereerst om vooral ook mee te leven.

En mocht u die dit leest op een of andere manier hulp nodig hebben schroom dan niet mij te bellen. We zullen zien of dit nog weer een vervolg gaat krijgen. En ook vanaf deze kant wil ik de boeren die in grote onzekerheid verkeren, de kracht van onze God toewensen.


Meer informatie:
ds. G.C. Bergshoeff
033-277 13 77
dsb@hervormdscherpenzeel.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht