Waar zit de pauzeknop?

10 december 2021

Het gebeurde ooit tijdens het kijken van een film die werd uitgezonden op de televisie. Eén van de kinderen moest nodig naar de wc. 'Papa zet u de TV even op pauze?' Maar dat kon niet. Hij was dat gewend bij films op een dvd. Daar zat een pauzeknop op, maar bij rechtstreekse uitzendingen op de televisie was dat destijds niet mogelijk. Hij moest het toch maar even ophouden, of een deel van de film missen. Lastige overweging natuurlijk voor zo'n dreumes.

Tegenwoordig is dat wel anders. Je kunt zo'n beetje alles op de televisie of computer pauzeren en na de tussenstop weer vrolijk verder kijken. Zo mis je niets. Alleen in het echte leven gaat dat niet. Je zou dat soms wel willen. Misschien dat een ouder het wel eens denkt wanneer dochterlief aan het puberen is. Zat er maar een pauzeknop op. Even rust.

Serieuzer wordt het wanneer een dierbare is overleden. Je laat alles uit je handen vallen, zelfs het meest noodzakelijk blijkt toch weer niet zo noodzakelijk. Je wereld staat op dat moment stil. Althans zo voel je dat.

Want ondertussen draait de wereld om je heen natuurlijk gewoon door. Toen mijn vader was overleden, moest ik even voor een boodschap naar de stad. Tot mijn verbazing ging alles gewoon door, auto's reden af en aan, mensen renden voor hun laatste boodschappen door de straten, een meisje haastte zich om haar bus te halen. Daar waar mijn wereld stil stond, draaide de wereld om mij heen gewoon door.

Zo fantaseer ik wel eens dat er een pauzeknop is om deze wereld even stil te zetten. Dat zou wat zijn! Er gebeurt zoveel en de ontwikkelingen gaan zo snel. Het is niet meer bij te houden. Dan zou je willen dat er een pauzeknop was. Even de wereld stilzetten. En daarna weer vrolijk verder.

Een soort time-out.

Want naast dat er veel gebeurt en het razendsnel gaat, is het ook nog eens ongelofelijk complex. Nieuwe maatregelen worden voortdurend ingehaald door de praktijk. Het lijkt zelfs politici en experts boven hun hoofd te groeien. We leven in een razende wereld.

Waar zit de pauzeknop?

Ik zou er best even op willen drukken. Alles even stilzetten, zodat we rustig kunnen nadenken. Om vervolgens met wijsheid de juiste beslissingen te nemen. Het zou misschien ook helpen om in bepaalde conflictsituaties op de pauzeknop te drukken zodat verhitte hoofden even kunnen afkoelen, om te voorkomen dat ze schuimbekkend de straten op marcheren.

Maar de wereld heeft geen pauzeknop.

De wereld draait door. We zullen er toch mee moeten leven. Het helpt wel hoor als je je bij tijd en wijle terugtrekt. Dat hoeft niet per se in een klooster. Je kunt ook je eigen sabbat-momentjes creëren. Even met God te zijn. Even de binnenkamer in. Dat werkt toch wel als een pauze. Ja de wereld draait gewoon door. Maar meestal mis je niet zoveel hoor, als je even een paar dagen de krant niet leest of geen journaal ziet. En wat is het mooi om juist in deze dagen het boek Openbaring te lezen. Niet als een spoorboekje waarin we lezen wat ons allemaal te wachten staat, zo is dat boek niet bedoeld. Het is een boek waarin beschreven staat hoe deze wereld in elkaar zit. Wat daar allemaal achter steekt. Dan wordt het wel duidelijk dat het een razende wereld is (altijd al geweest) met soms beestachtige trekken en bijzonder ingewikkeld. Dat kunnen wij niet begrijpen en dat gaan wij ook niet stoppen. Het boek Openbaring trekt ons regelmatig de hemel in om een blik te werpen in de regiekamer van deze wereld. Daar staat de troon van God. Daar horen we de engelen zingen. En daar zien we het Lam van God. En dat Lam van God zal deze razende wereld wel tot rust weten te brengen. Het vraagt nog even geduld, geloof, vertrouwen.


Meer informatie:
ds. G.C. Bergshoeff
033-277 13 77
dsb@hervormdscherpenzeel.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht