Bezoek aan onze zuster­gemeenten in Roemenië – Borla

1 oktober 2021

Zondagmiddag om 17.00 uur begint hier de kerkdienst. Árpad leest Markus 15: 1-5 waar Jezus stil was t.o.v. de beschuldigers, maar toch veel zegt door zijn voorbeeld hierin.

Na deze kerkdienst, die voor 30% bezet was, wordt het programma van ons verblijf met Árpad en zijn vrouw doorgenomen.

Maandag waren we vrij tot 16.00 uur

Om 16.00 uur bezoeken we vanuit het verenigingsgebouw met Árpad, Szidi, Bandi en Emelia drie gezinnen, die extra hulp nodig hebben. In het eerste gezin is de vader overleden en heeft moeder extra hulp nodig in de vorm van hout om de kachel te stoken in de winter. In het tweede gezin is de moeder kort geleden overleden, hier blijft een vader achter met twee kleine kinderen. Dit gezin krijgt geld, hiervan kunnen ze de schulden betalen vanwege de begrafeniskosten. Ook in de gemeente van Borla is na het overlijden gecollecteerd om dit gezin te helpen. In het derde gezin kan de vader door diabetes niet werken en zij hebben een meervoudig gehandicapt kind. Dit gezin krijgt geld voor de onkosten, vanwege zijn ziekte en hulp voor hun dochter.

's Avonds hebben wij een bespreking met Arpad en Szidi (als tolk) met de volgende punten:

  1. De vraag of wij willen helpen met de renovatie van de fundering van de kerk. Er zitten nl grote scheuren aan de buitenkant. In de gemeente wordt verwacht dat iedereen € 10,- betaald voor onderhoud aan de gebouwen. Als iedereen betaalt zou er € 2050,- opgehaald worden. Helaas kan niet iedereen dit betalen.
  2. Volgend jaar herfst kan Árpad met pensioen, maar er is een regeling dat hij door mag gaan tot 70 jaar. Misschien maakt hij daar voor twee jaar gebruik van. Als Árpad weggaat, komt er met 2 maanden een andere predikant. Op onze vraag hoe dan verder te gaan, gaf Árpad als antwoord: Onze relatie is niet Árpad-Scherpenzeel, maar de gemeente van Borla met de gemeente van Scherpenzeel. De communicatie met een nieuwe dominee zal makkelijker worden, omdat de jongere generatie predikanten Duits of Engels spreken.
  3. Tijdens de pandemie mocht de helft van de gemeente naar de kerk komen, de anderen keken naar de uitzending op Facebook. Er zijn ook buitendiensten geweest. Nu iedereen weer mag komen merken ze wel dat de kerkgang achteruit is gegaan, nog veel mensen zijn bang en komen niet. Hierom zijn de uitzendingen via Facebook inmiddels gesloten.
  4. Iedereen heeft nu internet. Ook de scholen gaven les via internet. In de Kindergarten mochten de kinderen om beurten in groepjes naar school. De oude Kindergarten is gesloopt en is tijdelijk in het bijgebouw van de kerk ondergebracht. Het is de bedoeling om een nieuwe Kindergarten te bouwen met geld van de Staat.
  5. Kerstpakketten: deze gaan vooral naar oudere mensen en zijn erg welkom.

Dinsdag nemen we afscheid van Árpad en Kati en vertrekken richting de luchthaven.

Na een goede, rustige reis komen we in Scherpenzeel aan en dankt Jan met ons voor de goede reis en de goede contacten.


Zie ook: Commissie gemeentecontacten Oost-Europa

Terug naar de vorige pagina

Terug naar het nieuwsoverzicht