Rust
19 maart 2021
Wat kun je ernaar verlangen: rust! Na een tijd van druk bezig zijn met van alles en nog wat. Na een lange periode waarin er (te?) veel van je is gevraagd. Of nu, tijdens een loc down, waarin er altijd wel iemand thuis is en er geen rustig plekje meer is in huis. Maar ook – soms juist – als je alleen bent, kun je verlangen naar rust. Genoeg rust om je heen, eerder teveel. Maar wat een onrust van binnen! In je hoofd, vol gedachten en zorgen. In je lichaam, waarin een spanning of gejaagdheid zit die je maar niet kwijtraakt. Wat kun je ernaar verlangen: rust!
Rust is een actueel thema. Zelfs in deze coronatijd, die sommigen van ons misschien wel te rustig vinden, kunnen we ons voordeel ermee doen. In onze cultuur krijg je een pluim op je hoed als je veel te doen hebt en is 'druk hebben' een belangrijk statussymbool. Stilte lijkt synoniem voor luiheid. En dan wordt rust snel gelijkgesteld aan passiviteit en apathie.
Wat bedoelen we eigenlijk met rust? Is het niks doen? Van niks doen word ik eerder rusteloos dan dat het me goed doet. Is het op de bank liggen of een stukje wandelen?
- Rusten betekent loslaten. Rusten betekent jezelf toestaan de controle even te verliezen en het leven naar je toe laten komen.
- Rust betekent je laten herscheppen = recreatie. Je rust niet alleen van iets, maar je rust ook in iets. Rust is niet iets wat je verdient. Rust is een plicht die zo noodzakelijk is, dat je er goed aan doet om er een hele (zon)dag in de week aan te wijden.
- Rust betekent ook afwisseling. Iets doen wat je meestal niet doet maar je wel van geniet.
- Werkelijke rust veronderstelt grenzen. Het betekent je oefenen in nee zeggen. Nee zeggen zodat er ruimte komt om ja te zeggen tegen dat wat er werkelijk toe doet.
Wilt u hierover doorpraten? Neem dan contact op met uw wijkpredikant op wijkouderling. Of rechtstreeks met de contactpersoon van het Vertrouwenspersonenteam.
Zie ook: Vertrouwenspersonen
Terug naar de vorige pagina
Terug naar het nieuwsoverzicht