Toeleven naar Pasen

19 februari 2021

De Lijdenstijd is weer begonnen. Een tijd van voorbereiding op en uitzien naar het Paasfeest: Jezus die de dood overwon. Net als vorig jaar ziet het er naar uit dat we deze periode niet fysiek met elkaar als gemeente kunnen beleven. Des te mooier om hier in je gezin aandacht aan te besteden en zo met elkaar toe te leven naar Pasen. Op hervormdscherpenzeel.nl/geloofsopvoeding delen we wat materialen. Deze materialen zijn vooral een hulpmiddel maar ook zonder van tevoren aangeschafte materialen, zijn er genoeg manieren om stil te staan bij Jezus lijden en sterven in de komende weken. Geloofsopvoeding gaat over de rituelen zoals bidden en Bijbel lezen, maar ook over God zien in het alledaagse leven.

De komende weken leven we niet alleen toe naar het Paasfeest maar leven we ook toe naar de lente die aanstaande is. Je komt dan vast wel een keer een bloesemboom tegen of wie weet schaf je een bos paastakken aan. Knoop er dan eens met elkaar een gesprekje over aan. De takken lijken dood. Maar wacht maar eens af… Hoe doet je dit aan het Paasfeest denken?

Misschien hebben jullie in de Adventsperiode elke zondag een kaars aangestoken? Je zou de kaarsen aan het begin van de Lijdenstijd allemaal aan kunnen doen en er dan elke week eentje minder aansteken totdat je op Goede vrijdag de laatste kaars uitblaast – het wordt donker, Jezus stierf. Je gaat van het Licht in de stal richting het donkere graf. Op zaterdag blijft het donker, geen enkele kaars gaat aan; Jezus was in het donkere graf. Maar dan komt Paasochtend; Hij leeft, Hij is opgestaan! Alle kaarsen mogen uitbundig branden.

Het aansteken van de kaarsen is eenvoudig toe te passen rondom een maaltijd of het lezen van een Bijbelverhaal, en heeft een prachtige symboliek. Al bij jonge kinderen wordt er zo iets zichtbaar van duisternis die op de wereld lag, en van Jezus die het duister definitief overwint!

We wensen jullie gezegende weken toe.

Ga naar hervormdscherpenzeel.nl/geloofsopvoeding


Meer informatie:
Hanneke van der Lede

geloofsopvoeding@hervormdscherpenzeel.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht