Somberen

8 mei 2020

Somberen is iets dat we waarschijnlijk allemaal wel kennen, in meer of mindere mate. De een heeft ook wat meer de neiging tot somberen dan de ander. Somberheid heeft vooral te maken met hoe het van binnen is bij iemand, met iemands gemoed. Denk maar aan een woord als zwaarmoedig, zwaar van gemoed. Bij somberheid heeft het gemoed het zwaar, alsof er een zware last op ligt. In Spreuken 12: 25 staat: 'Kommer in het hart van de mens buigt het neder…' (NBG51). Een beetje een ouderwets woord, dat 'kommer', maar het gaat verder dan een woord als 'bezorgdheid' . In 'kommer' hoor ik veel meeklinken dat past bij somberheid: kwelling, gebukt gaan, je ellendig voelen. Want laten we wel zijn: somberheid kan echt een zware last zijn. Het buigt je hart neer. Somberheid kan ook voelen als een grote golf die over je heen slaat. Je kunt niet rechtop blijven staan maar gaat onderuit. Het kan echt beangstigend en benauwend zijn!

En dan komt daar de coronacrisis nog overheen! De berichtgevingen daarover zijn verwarrend, onzeker en benauwend. Want hoe zal het verder gaan?!

Wilt u eens doorpraten over uw ervaringen? Want Spreuken 12: 25 gaat ook verder, lees maar …

Neem gerust contact op met uw wijkpredikant of wijkouderling. Rechtstreeks bellen om een belafspraak te maken met een van de Vertrouwenspersonen kan ook via Willie van de Kleut, telefoon 033 277 4084. Of via de mail: vertrouwenspersonen@hervormdscherpenzeel.nl.


Zie ook: Vertrouwenspersonen

Terug naar de vorige pagina

Terug naar het nieuwsoverzicht