Eenzaamheid

13 april 2018

Eenzaamheid, iedereen heeft dat gevoel wel eens ervaren. Ongeveer 30 % van de Nederlanders is chronisch eenzaam, waarvan 10% ernstig.

Wat is eenzaamheid precies? Veel mensen denken dat je als je eenzaam bent je te weinig sociale contacten hebt. En dat kan zo zijn. Maar ten diepste betekent je eenzaam voelen dat jouw verbinding met anderen je behoeften niet vervult. Dat is de reden waarom je je ook eenzaam kunt voelen in gezelschap. Er zijn wel mensen in je leven zoals familie, buren, collega’s en misschien zelfs vrienden, maar je voelt je niet begrepen, niet gezien, niet echt gekend. Er is niemand die zich in jou verdiept. En zo kun je je alleen voelen op een drukke verjaardag of in een stampvolle kerk. Als je je eenzaam voelt is zelfkennis belangrijk.

Wat maakt jou gelukkig? Wie ben je en wat vind je belangrijk? Want dat zijn dingen die je zoekt in het contact met anderen. Als je weet waar je zelf behoefte aan hebt, kun je dat bewust opzoeken bij andere mensen of in activiteiten. Maar nog belangrijker is, dat je ook ‘thuis kunt zijn bij jezelf’. Dat je ten diepste niet wanhopig zoekt naar anderen en je teveel vastklampt aan hen. Maar dat je vrede ervaart, ook als je alleen bent. Het geloof in God speelt daarbij een belangrijke rol, Hij kan die vrede in je hart geven.

Herkent u deze gevoelens en vindt u het fijn om hier eens over te praten? De vertrouwenspersonen bieden u graag deze mogelijkheid. U kunt contact opnemen via uw predikant of wijkouderling of rechtstreeks via de contactpersoon Willie van de Kleut 033-2774084 of vertrouwenspersonen@hervormdscherpenzeel.nl


Zie ook: Vertrouwenspersonen

Terug naar de vorige pagina

Terug naar het nieuwsoverzicht