Zelfvertrouwen kun je leren

26 januari 2018

We worden niet geboren met een flinke dosis zelfvertrouwen. Maar kunnen dit wel ontwikkelen door knuffelen, gezien worden, positieve woorden, aandacht, zelfstandigheid op eigen niveau, positieve ervaringen etc. Mensen met weinig zelfvertrouwen hebben geen gezond beeld van zichzelf omdat ze hun positieve kanten niet (meer) zien. Negatieve kanten worden benadrukt en waar mogelijk uitvergroot. Zowel introverte als extraverte personen kunnen worstelen met een gebrek aan zelfvertrouwen. Wat kenmerkt iemand met zelfvertrouwen? Je durft keuzes te maken en grenzen aan te geven. Je voelt je gelijkwaardig met de ander. Je kinderen vinden het prettig wanneer ze weten waar ze aan toe zijn. Ze ontvangen waardering en ervaren een ouder die een zekere rust in zichtzelf heeft.

Het krijgen van meer zelfvertrouwen kun je o.a. leren door positieve ervaringen op te doen en door het veranderen van negatieve gedachten die je hebt over jezelf. Doe activiteiten waar je goed in bent en waar je blij van wordt, want door succeservaringen kun je groeien. Vermoeidheid en stress werken negatief op zelfvertrouwen. Gods heeft ons gemaakt naar Zijn beeld. Oefen jezelf om de Bijbelse waarheden eigen te maken. Wat God van ons denkt is veel belangrijker. Niet wij, onze ouders of onze omstandigheden hebben ons geschapen, maar Hij alleen. Hij maakt geen fouten!

Herken je hier iets in bij jezelf en wil je eens een gesprekje, neem dan contact op met je predikant, wijkouderling of met de contactpersoon van de vertrouwenspersonen, tel.: 033-277 40 84 of vertrouwenspersonen@hervormdscherpenzeel.nl.


Zie ook: Vertrouwenspersonen

Terug naar de vorige pagina

Terug naar het nieuwsoverzicht