Dementie

17 april 2015

‘Dementie, pastoraat rond dementeren’, het onderwerp van de laatste Studiedag van Stichting PPT. Deze studiedagen zijn er om ons te ondersteunen bij het pastorale werk in de gemeente. Zomaar een stukje uit een artikel over dementie:

“Het is lang niet altijd gemakkelijk het gedrag van dementerende mensen te begrijpen, laat staan er goed mee om te gaan. Bij dementie wordt het begrijpen van en het betrokken zijn bij de wereld om zich heen, langzamerhand minder. Er ontstaan breuken. Hier en daar valt een stukje uit. In het begin van het dementeringsproces kan iemand dat bij zichzelf merken. Soms probeert men dat heel slim te verbergen. Iemand vraagt bijvoorbeeld aan een vrouw hoeveel kinderen haar oudste zoon heeft. Ze realiseert zich dat ze het niet weet. Snel kijkt ze haar man aan en zegt: “Nou Jan, geef jij nu eens antwoord, jij zegt nooit iets”. Een enkele keer kan het besef van “er is iets vreemds met mij aan de hand”, ook angstig maken. De wereld vergaat een beetje. Zoals ieder ander mens, die meemaakt dat er iets verloren gaat, wil ook de dementerende mens dat verlies herstellen. Men wil het weer “heel maken”.

Bent u mantelzorger voor een demente partner, vader of moeder, buurvrouw of buurman? Dan is dat geen eenvoudige taak. Hebt u behoefte aan een luisterend oor en aan bemoediging om het vol te kunnen houden? Neem gerust contact op met uw predikant of uw wijkouderling. Rechtstreeks bellen naar de contactpersoon kan ook. Dit is Willie van de Kleut, tel. 033-2774084. Neemt u liever contact op per mail dan kan dit door te mailen naar vertrouwenspersonen@hervormdscherpenzeel.nl.


Zie ook: Vertrouwenspersonen

Terug naar de vorige pagina

Terug naar het nieuwsoverzicht